uidhc,mdf
teszt
teszt
teszt
teszt

Megnyitó 2024. április 3-án szerdán 18 órakor.
Megtekinthető 2024. április 16-ig, hétfőtől-péntekig 13-18 óra között.

METU Craft & Design - The future generation (A 36.OTDK Craft és Design tagozatának díjazottjai a METU-ról)

Az alkotó ember különleges nézőpontból reflektál önmagára és a világra. Ezt a reflexiót folyamatosan finomítja, először a mesterével – ebből alakul ki egy sajátos mester-tanítvány párbeszéd. Az alkotói gondolkodásnak egy ponton ki kell lépnie az otthonosságból és szakmai viták, nyilvánosság előtt is meg kell mutatkoznia, bizonyítania életerejét és létjogosultságát.

Ennek kiváló fóruma a tudományos diákköri konferencia, melynek Művészeti és Művészettudományi Szekciójában számos fiatal tehetség mérte össze tudását az ország felsőoktatási intézményeiből. A Budapesti Metropolitan Egyetem Craft és Design tagozataiban 12 díjazott pályamunka honorálta az alkotói tehetséget. A Fiatal Iparművészek Stúdiója különdíjként ajánlotta fel ezeknek az első, második és harmadik helyezetteknek, különdíjasoknak a bemutatkozás lehetőségét.

Az egyetem Divat és Textil Tanszékének, valamint Építészet és Design Tanszékének hallgatói kortárs életérzéseket, társadalom- és környezettudatos problémákat, hétköznapi helyzeteket jelenítenek meg a maguk egyéni látásmódjával. Kérdéseket vetnek fel, kíváncsian kutatnak, kísérleteznek, keresik a legjobb megoldást. Éppen úgy, ahogy eddig generációk sokasága. Az ő látásuk mindig az épp legújabb, a kérdéseik relevánsak, válaszaikban egyszerre köszön vissza a múlt és a jövő. Bátran nyúlnak egészen személyes témákhoz, a banalitás határait feszegető evidenciákról mesélnek vagy épp egy tradicionális kultúrát boncolgatnak. A hagyományos technikákkal operálva nyúlnak egészen szokatlan anyagokhoz meglepő hatást keltve vagy éppen a megszokott formákat szedik szét és állítják fejtetőre váratlan eredményre jutva. Gondolkodásukban az evidens fogalma határát veszti, alkotói attitűdjükben a jövő észrevétlenül már ott lapul kíváncsiságukban és nyitottságukban.

A kiállításon székeket, pihenőpadot, ruhákat, textileket, táskákat látunk, de mögöttük egy-egy jövőbe néző, kutató pillantás néz szembe velünk. A jövő designer generációjának pillanatképe ez a kiállítás.

Kiállítók:
Design tagozat
Burger Krisztina, Szatmári Violetta, Szigeti Nikoletta - Spine (Dr. Bachmann Erzsébet, Nádas Gergely) Design 1. helyezett
Jex Lili - A csomópont (Nádas Gergely) Design 3. helyezett
Tóth Fanni - Kanagawa (Baráth Hajnal, Rejka Erika, Rózner György) Design Különdíj

Craft 1 tagozat
Detre Mikolt Tünde - Elmozdulás (Révész Eszter DLA) 1. helyezett
Vranek Hedvig - Street wrap (Kovács Adél) 2. helyezett
Pécz Tekla - A nő (Aranyosi Zsuzsanna DLA) 3. helyezett
Gyarmathy Cili- Esti mesék (Aranyosi Zsuzsanna DLA) Craft különdíj

Craft 2 tagozat
WANG JIA YU - ING ÚJRATERVEZÉSE KÉT NÉPVISELETET ÖTVÖZVE (Koncsánszky Dóra) 1. helyezett
Lóki Szimonetta - Kapcsolódás (Kovács Adél, Rákhely Zsófia) 3. helyezett
Gyurián Fanni - TERMÉSZETI FORMA ÁLTAL INSPIRÁLT TÁROLÓK (Ducsai Judit) Craft Különdíj

teszt