munkaPAD 1.

Kovács Csaba - at work.
Új sorozattal jelentkezünk, amelyben bemutatjuk hol és hogyan dolgoznak tagjaink, elmesélik és megmutatják, hol lesz az ötletből terv, a tervből tárgy, termék, és ehhez a folyamathoz milyen körülmények társulnak.
Első válaszadónk és bepillantást engedélyezőnk: KOVÁCS CSABA, fotográfus

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
Az asztalomnál az éjszaka kivételével bármely napszakban szeretek dolgozni. Talán a kora este a legideálisabb időpont. Azonban a fotóim nem a szobában készülnek, itt csak az előkészítés és az kész fotó feldolgozása zajlik. Az érdemi munka mindig valahol a "külvilágban" történik.

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad?
Természetesen a számítógép az, amit a képeim végső előállítására használok. Ugyanakkor ezeken az asztalokon készülnek az egyedi lyukkameráim is. Jelenleg az asztalon van néhány lyukkamerám sörös dobozból, likőrős dobozból és kisfilmes dobozból. Ezek egy része nem is olyan régen készült el, de van közöttük olyan is ami feldolgozásra vár. Ezek azok az eszközök, amelyekkel a képeimet elkészítem.

Mi inspirál leginkább?
A legfőbb inspiráció mindig valami újnak az előállítása. Izgalom, hogy a végeredmény eléri-e azt a célt amit kitűztem. Csalódni fogok e vagy boldog leszek, amikor egy üdítős doboz lyukkamerát 5 hónapos várakozás után kinyitok és meglátom a fotót? Újra kell e készítenem és várnom megint 5 hónapot, talán 1 évet erre a felvételre vagy megfelel az eredmény?
Ezen túl motivál még mások véleménye, legyen az akár pozitív vagy konstruktív jellegű kritika. Számít az, hogy mások hogyan látják azt, amit én belülről élek meg.
És nem utolsó sorban inspirál mások munkája. Amikor azt látom, hogy más művészek milyen szemmel nézik a világot.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Fekete tea. Imádom! Egyéb serkentő szerrel nem élek. Még...

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Néha jobb nem végig vinni egy folyamatot. Ilyenkor meg kell állni és hagyni egy, két, három napig. Amikor újra kezdek foglalkozni vele már teljesen másképpen látom. Persze lehet, hogy egy, két év múlva azt is másképpen fogom látni amit ma jónak gondolok.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Ez változó. Ha nagyon koncentrálok egy feladatra, akkor minden hang zavar. Amikor kicsit lazább a munkafolyamat akkor zenét, kabarét, stand up-okat szoktam hallgatni.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Nehéz kérdés. Azt hiszem talán még több egyedi formájú doboznak örülnék, amiből olyan lyukkamerát tudok építeni, hogy a végeredmény egyedi legyen. :)

Válaszolónkról továbbit-többet itt találhatsz: http://csaba-kovacs.com