Öncélú polgárpukkasztás vagy zseniális design?
Avagy Starck - szkander egy citromfacsaróért

2017. november 3. péntek 18.00

Hetekkel ezelőtt kezdődött egy érdekes szakmai vita, mely számos, a design világát érintő kérdést feszegetett.
Olyan izgalmasnak és érdekfeszítőnek találtuk a beszélgetést, hogy szerveztünk rá egy beszélgetést. Építészek, belsőépítészek, bútortervezők, formatervezők, iparművészek, textiltervezők és ötvösök vesznek részt a beszélgetésben, melyben a következő kérdésekre keressük a válaszokat.

Funkcionalista avagy artisztikus legyen a design?
A formatervezés művészet, vagy inkább mérnöki munka?
Egy adott design feladatra csak a legletisztultabb, legtömörebb válasz adható, vagy létezhet-e olyan válasz, mely a formai megoldáson túl valamiféle extrém filozófiát, életérzést, mondanivalót sugall?
A kevesebb valóban több?
Képes-e egy alkotás komoly, filozofikus gondolatokat ébreszteni, ha minimalista, funkcionalista, avagy akkor, ha artisztikusabb, szélsőségesebb designt kommunikál? Lehetséges-e ez mindkét esetben?
Elfogadható-e egy tárgyon egy olyan formalizmus mely nem akadályozza ugyan a tökéletes használhatóságot, de formailag szükségtelen?
Vajon a Starck citromfacsaró ilyen? Avagy minden részlete indokolt?
Amennyiben egy problémát tökéletesen megoldunk egy jó formatervvel, az mennyiben mérnöki munka, és mitől lesz kreatív design? Avagy a kettő lehet ugyanaz?
Amennyiben egy problémát interpretálunk, átfogalmazunk, a magunk megközelítése szerint próbáljuk megoldani, vajon mennyire távolodunk el közben az adott problémától s mennyire közelítünk a mi belső világunkhoz? Vajon az egyik jobb vagy rosszabb a másiknál?
Vajon a funkcionalista megoldás jobban összpontosít a problémára, mint önmagunk kifejeződésére? Önmagunk kifejeződése talán a művészet lényege?
Kimondható-e, hogy egy funkcionalista alkotónak nem igazán fontos, hogy művésznek tekintsék?
Egyáltalán, művésznek kell-e lennie a designernek?

Miért jelent meg a Philippe Starck-féle designértelmezés?
A Starck előtti designer nemzedék miben volt más?
A változó világ hatása, vagy szimplán egy zseniről van szó?
Milyen gazdasági és politikai változások voltak a 80-as 90-es években, melyek a jólét és az életigenlő hedonizmus korát hozták el?

Starckról pontokban, mely témák szándékaink szerint a beszélgetés közben elemezhetőek.
Klasszikus művészet szeretete
Klasszikus művészet interpretálása
Starck-féle dadaizmus
Gyerekes naivitás és rácsodálkozás
Ösztönös vázlat és rajzok ereje
Ünnep és teatralitás
Frivolitás netalán obszcenitás?
Részletekre figyelés
Emberszeretet
Életszeretet
Starck mint moralista

Mi változott a 90-es évek óta a design értelmezésében?
Van-e létjogosultsága a mai, áttechnicizált világunkban egy artisztikus designszemléletnek?
Miért szorult vissza, manapság a Starck-féle extrémitásra építő design?
Vajon a jelen égető problémái, úgy mint a fenntarthatóság, az élelmezés, az ökoszisztéma változása, népvándorlás és hasonló traumák keresendők az okok között?
Hol van a helye ma egy alkotó embernek?
Mi a feladata ma egy alkotó embernek?
Van-e helye és létjogosultsága a Starck-féle extrém designfelfogásnak a mai világunkban?
Hogyan egyesítsük a jelenlegi világ alapvetően megoldásközpontú gondolkodását egy artisztikusabb designszemlélettel?

Az idei Design Párbaj résztvevőinek egy újabb kemény feladattal kellett megbirkózniuk az Design Hét hivatalos eseményén 2017. október 13-án.

A párbaj alapvetései röviden: a különböző alkotói területeket képviselő résztvevőkből sorsolással összeállt csapatoknak 3 óra áll rendelkezésre, hogy a helyszínen megismert feladatra közösen reagáljanak a megadott anyagok és eszközök felhasználásával.

A FISE Design Párbaj VI. résztvevői:
1. csapat - , Boleman Bence, Karaba Gábor, Papp Zsófia, Pasztorniczky Balázs,
2. csapat - Dévai Zoltán, Dobránszky Márk ,Elek Ágnes, Szeidl Dóra
3. csapat - Brada Hedvig, Horváth Renáta, Lőrincz Andrea, Nagy Klaudia
4. csapat - Fazekas Veronika, Hegedűs Klára Zsófia, Szőnyegi Zsófia, Vécsei Virág

Nekik kellett idén olyan tárgyat kreálniuk, amelyet a FISE frissen felvett tagjai kaphatnak ajándékul az egyesületi tagságuk megünneplésére és emlékezetessé tételére, és ennek átadási ceremóniáját is meg kellett komponálniuk! A megoldások során figyelembe kellett venni, hogy a tárgy kifejezze a friss belépők üdvözlését, és ezt követően egyfajta összetartozást, az egyesülethez tartozás unikalitását is. A megalkotásnál a csapatoknak figyelemmel kellett lennie arra, hogy a tárgy valamilyen formában megőrizhető, ugyanakkor a FISE valamennyi szakára felvett tag számára értelmezhető, értékelhető és szerethető legyen.

Valamennyi létrehozott ötlet maximálisan megfelelt a feladatban meghatározott feltételeknek, és nagyon izgalmas ötletek láttak napvilágot.
Az 1. csapat a FISE farsangra tervezte az átadást, melyen valamennyi friss tagnak kötelező a részvétel, és a kifejezetten egészségügyi tematikájú beöltözős eseményen a vezetőség tagjai adnák át a Mátrix-jelenetből is ismerős "kapszulát" némiképp kibővítve. A csapat által tervezett ajándék ugyanis egy 10 darabból álló kapszula-gyűjtemény, minden egyes szakhoz rendelve egy-egy, amely az adott szakhoz kapcsolódó anyagot: az ötvösöké fémreszelék, a grafikusoké grafitpor, a fotósoké a filmtekercs celluloid-darabkái, a textileseké szövet- és cérnafoszlányok... A nem kevés humort felvonultató ötlet azonban rámutat egyrészt a vidámság fontosságára és gyógyító hatására, másrészt a design világformáló szerepére is.
A 2 csapat olyan domborított felületű névjegykártya tartót alkotott meg, amelyet frottázs-mintaként használva, vagyis a felületére helyezett papírt ceruzával átsatírozva lehetne megadni az elérhetőségeket, ez a szándékosan visszafogott felület arra is ösztönözné az egymást nem ismerőket, hogy közelebb lépjenek egymáshoz. A tartó másik oldalán az átadási ceremónia városi játékának rendkívül igényesen megrajzolt térképrészlete szerepel.
A 3. csapat olyan hatszögletű, síkban és térben is sorolható, többféle anyagból kivitelezhető lapot álmodtak meg, amelynek a felülete a felvett tag szakága szerint identifikálható, ezzel is bemutatva, hogy a különböző szakok kapcsolódnak egymáshoz, és együtt adnak ki egy egészet.
A 4. csapat a tárgy fizikai megvalósulása helyett a ceremóniát helyezte a középpontba, olyan eseményt kitalálva, amelyben vetítés segítségével alkotnak meg egy új világot a belépők számára. A vetítés vizuális megjelenítéséhez használandó egyedi üveglapok számát a felvettek száma határozza meg, és az esemény végén mindenki választhat egyet közülük. Az üveglapokat tartó sín-rendszert dátummal ellátva az egyesület őrzi, így jelezve a kapcsolatot az egymást követő évek, valamint a tagok és az egyesület közössége között.

Az idei zsűri tagjai:
Dávid Attila Norbert ötvösművész, Fazekas Ildikó design- és művészetmenedzser, Kanics Márta textiltervező művész, Mascher Róbert DLA - a FISE elnöke

A szervezők: Buzás Andrea és Rejka Erika

A 2017-es Design Párbaj nyertes alkotását a 3. csapat készítette, velük jövőre egy csoportos kiállítás keretében találkozhattok újra!

Katalógusbemutató
Csatlakozz hozzánk a FISE fennállásának 35. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás finisszázsán, ahol bemutatjuk az egyesület tagjainak munkásságát tartalmazó, örökké böngészhető katalógusunkat, melyben reprezentatív gyűjtésben állítunk emléket az elmúlt 5 év csúcspontjainak, valamint mutatjuk be a FISE-t az érdeklődőknek.

Kerekasztal-beszélgetés
Az estet 18 órakor Bojár Iván András művészettörténész moderálásával, a költőnő, Karafiáth Orsolya, a közismert újságíró, Szily László, illetve Mascher Róbert DLA, formatervező, a FISE elnöke részvételével zajló kerekasztal-beszélgetés nyitja. A résztvevők az új FISE-katalógus, a benne felvonultatott remek alkotások kapcsán a fiatal művészek legújabb megmutatkozási lehetőségeit, valamint a pályakezdés, elhelyezkedés nehézségeit járják körül.

A Night in Nine Images Performance
Az esemény zárásaként egy egyszeri és megismételhetetlen performance során a FISE legtehetségesebb öltözéktervezői engednek betekintést legsikeresebb kollekcióikba. A bemutatóra Darvasi Dóra, Földi Kinga, Hegedűs Zsanett, Horváth Renáta, Kanics Márta, Madarász-Molnár Melinda, Molnár Mária Virág, Papp-Vid Dóra és Simon Judit egyaránt többszörösen díjnyertes, letisztult vagy éppen extravagáns, a legapróbb részletekig saját tervezésű darabokkal készül. A kilenc tervezőt összeköti a konceptuális szemléletmód, így öltözékeik is sokkalta inkább számítanak kibontott műalkotásoknak, modellekre öntött kiállítási tárgyaknak, mintsem a trendeknek kiszolgáltatott, mindennapi ruhadaraboknak.

A Design Hét Budapest keretein belül ingyenesen látogatható este alkalmával nemcsak az alkotókkal, résztvevőkkel való kötetlen beszélgetésre nyílik majd lehetőség, de a FISE-be való jelentkezés feltételeivel és a tagsággal együtt járó előnyökkel kapcsolatban is minden kérdésedre választ kaphatsz.

Az év legizgalmasabb és legmozgalmasabb időszaka következik, vagyis a Design Hét Budapest 2017!
Böngésszétek Ti is szorgosan a programokat, de kiválogattuk külön Nektek az összes eseményt, ahol találkozhattok velünk és a tagjainkkal!

FISE35 kiállítás, finissage /// október 9. hétfő
Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér
Katalógusbemutató / Kerekasztal-beszélgetés, vendégeink: Bojár Iván András művészettörténész, Karafiáth Orsolya költőnő, Szily László újságíró és Mascher Róbert, a FISE elnöke
A Night in Nine Images Performance
http://designhet.hu/2017/program/f35b32
https://www.facebook.com/events/907290106104217

ENTRY Vadonatúj design /// október 11. szerda 18.00
Helyszín: FISE Galéria
Előfordul, hogy egy karakteres alkotó új útra tér. Ezen a kiállításon jól ismert haza designerek váratlan, de páratlanul nagyszerű tárgyainak premierjét tekinthetik meg az érdeklődők.
http://designhet.hu/2017/program/enrty-vadonatuj-design
https://www.facebook.com/events/1951643631742072

FISE Design Párbaj VI. /// október 13. péntek 15.00
Helyszín: FISE Galéria
A már ismert szabályok szerint a helyszínen megismert feladatra kell a véletlenszerűen összesorsolt csapatoknak reagálniuk - megadott időkeretben és csak az adott alapanyagok és eszközök felhasználásával. Vigyázat: kreatív nagyfeszültség!
http://designhet.hu/2017/program/fise-design-parbaj-hatodszor

Rejka Erika, Nyitott Műhely /// október 14. szombat 12.00 - 18.00
Helyszín: FISE műhely
http://designhet.hu/2017/program/rejka-erika

Hidasi Zsófi, Nyitott Műhely /// október 14. szombat 14.00 és 16.00
Helyszín: Heinrich Alkotó Szint
http://designhet.hu/2017/program/zsofihidasi

Laokoon Design workshop /// október 12. csütörtök 16.00, 17.00 és 18.00
Helyszín: Laokoon Showroom
Szentirmai-Joly Zsuzsanstrongna alapító mozgószövetével ismerkedhetnek meg a jelentkezők
http://designhet.hu/2017/program/laokoon-design-workshop

Ékszerek Éjszakája Budapest III. "42 Karát" /// október 3. - 10.
Helyszín: K.A.S. Galéria
http://designhet.hu/2017/program/ekszerek-ejszakaja-budapest-iii-42-karat
https://www.facebook.com/events/1801343476824174

Hogyan készült? /// október 10. kedd 19.
Helyszín: Supermarket Gallery
Kövér Dóra Rea, Szilágyi Sapi és Sillinkg Zsófia kiállítása - megnyitó (Nyitva október 14-ig naponta 12.00 és 20.00 között)
http://designhet.hu/2017/program/hogyan-keszuelt

H6 kortárs ékszer kiállítás /// október 5 - 14.
Helyszín: FUGA
A H6 hat fiatal ékszertervezőből álló csoport – hat különféle viszony az ékszerhez, hat különböző gondolkodásmód. Egyikük fénnyel, tánccal és térrel értelmezi újra az ékszer fogalmát, más az anyagok alternatív felhasználásával ad új értelmet az ékszerviselésnek, vagy épp a társadalom felépítését mutatja meg kollekciójával. Munkáik különböznek, de közös céljuk, hogy ékszereikkel új történeteket meséljenek el – légy te is a részese!
Kiállítók: Börcsök Anna, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófia, Tengely Nóra
http://designhet.hu/2017/program/h6
https://www.facebook.com/events/272871409892854

Az idén 35 éves a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) ünnepi kiállítása izgalmas válogatás a kortárs alkalmazott művészet, art, craft és design műfajaiból, hazai tervezők díjnyertes alkotásai mellett bemutatva a legfrissebb munkák figyelemreméltó kínálatát. 135 alkotó közel 250 tárgya lesz látható!

A megnyitó időpontja: 2017. szeptember 13., szerda 18.00
A vendégeket köszönti Mascher Róbert DLA, designer, a FISE elnöke
A kiállítást megnyitja Németh Juci, énekesnő.

A kiállítás látogatható: 2017.október 9-ig
Nyitva tartás hétköznap 10.00-18.00
A kiállítás a Budapest Design Hét 2017 hivatalos része.

www.fise.hu
www.b32kulturter.hu

Kiállítóink névsora:
Abbaffy Klára, Ábel Tamás, Ádám Krisztián, Ágoston István, Andrási Edina, Bajcsi-Nagy Balázs, Balázs Mariann, Balázs Zsolt, Beliczai Zsófia, Berecz Vanda, Besnyői Rita, Biliczki Anett, Bíró Zsófia, Boldizsár Zsuzsanna, Boleman Bence, Börcsök Anna, Brada Hedvig, Budai Zsolt, Buzás Andrea, Csala Sándor, Darányi Piroska, Darvasi Dóra, Dávid Attila Norbert, Demény Andrea, Dés-Kertész Dóra, Dévai Zoltán, Devecsei Mónika, Dózsa-Farkas Krisztina, Edőcs Márta, Égi Marcell, Elek Ágnes, Fábián Veronika, Fabricius-Nagy Emese, Farkas Diána, Farkas-Papp Éva, Fazekas Veronika, Fejér Anna, Földi Kinga, Fekete Fruzsina, Gaál Gyöngyvér, Gera Noémi, Gink Sári, Gombos István, Grünfelder Judit, Hári Andrea, Hegedüs Klára Zsófia, Hegedűs Zsanett, Herényi Blanka, Hidasi Zsófia, Horányi Kinga, Horváth Ildikó, Horváth Krisztina, Horváth Lotti, Horváth Renáta, Huber Kinga, Huszti Andrea, Jermakov Katalin, Józsa István, Kaintz Regina, Kanics Márta, Karaba Gábor István, Kárpáti Judit , Kecskés Orsolya, Király Fanni, Kiss Andrea, Kiss Emese, Kiss Orsolya, Kontor Enikő, Koós Daniella DLA, Korponay Csilla, Kovách V. Elina, Kovács Csaba, Kovács Eszter, Kovács Máté, Kovács Mónika, Kőműves Kata, Krámli Magdolna, Kusnyár Eveline, Lakatos Ábel, Lendvai Péter Gergely, Máder Barnabás, Magérusz Anna, Marosi László, Mascher Róbert DLA, Mihály Gyula, Molnár Mária Virág, Molnár Réka, Molnár-Madarász Melinda, Nádai Andrea, Nagy Klaudia, Nagypál Dorottya, Németh Krisztina, Németh Nóra, Németh Orsolya, Neuzer Zsófia, Ózsvár Zsófia, Pál Anikó Orsolya, Papp Zsófia, Papp-Vid Dóra DLA, Pasztorniczky Balázs, Ráthonyi Kinga DLA, Rejka Erika DLA, Rékasy Bálint, Rethey Prikkel Tamás, Ruzicska Tünde, Sárossy Zsuzsanna, Simon Judit, Simon Zsolt, Somogyi Éva, Söptei Eszter, Stomfai Krisztina, Surján Kornélia, Sütő Erika, Szabó Péter, Székely Judit, Szentirmai-Joly Zsuzsanna, Szilágyi Csilla, Szilos András, Szőnyegi Zsófia, Tápai Nóra, Tengely Nóra, Tóth Alíz, Tóth Zoltán, Újszászi Tünde, Ungár Fanni , Vágó Zsófi, Vágó Zsófia, Váradi Nikolette, Varga Dóra, Varga Gábor, Varga Gergő, Végh Sarolta, Vékony Fanni, Virág Hajnalka, Visy Lilla, Zakar József, Zámori Eszter, Zámori Zsófia, Zsabokorszky Lili

"VISSZHANGOK"
A Beijing Normal University School of Art & Communication, és az Art & Design Department hallgatóinak kiállítása.

Megnyitó: 2017. szeptember 25.-én hétfőn 18 órakor.

A kiállítást Uhl Gabriella, a Metropolitan Egyetem művészettörténésze nyitja meg.

E különleges kiállításon a FISE egy hétre vendégül látja a kínai Beijing Normal University művészhallgatóinak festészeti anyagát. A válogatás különleges találkozási lehetőség egy távol-keleti művészeti képzés képviselőivel, és érdekes ízelítő a kínai képgrafika irányzataiból.

Megtekinthető 2017. szeptember 26.-29 13-18 óra között!

Az esemény a Cinema Magyar-kínai Művészeti és Kulturális Egyesület és a Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében valósult meg.

FISE35 ART FAIR
Kortárs iparművészek vására

2017. szeptember 23., szombat 11.00-19.00

Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér

A FISE35 kiállítás a B32-ben a Design Hét Budapest hivatalos programja.

A rendezvény az Eleven Ősz programjaihoz kapcsolódik.
A belépés díjtalan!

Facebook-event: ITT

Támogatók: NKA és Újbuda Önkormányzata

A FISE 35 ART FAIR egész napos kortárs iparművészeti vására mellett sétálós-beszélgetős tárlatvezetéssel várjuk az érdeklődőket 2017. szeptember 23-án, szombaton 17 órától.
Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.)

A FISE ünnepi kiállítása izgalmas válogatás a kortárs alkalmazott művészet, art, craft és design műfajaiból, hazai tervezők díjnyertes alkotásai mellett bemutatva a legfrissebb munkák figyelemreméltó kínálatát.

A vezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: elmelet@fise.hu

A sétát Fazekas Ildikó design- és művészetmenedszer, a FISE vezetőségi tagja vezeti.
Az esemény lezárásaként Baky Dani zenél.

A Facebook-eseményt ITT találjátok.

B_A

Ebben a sorozatunkban a FISE vezetőségét kérdezgettük, és a mostani bejegyzéssel végére is értünk a az alábbi kérdések megválaszolásának!

Hozzájuk lehet fordulni kérdéssel, kéréssel; őket lehet látni kiállítások előtt és alatt nyüzsögni és szervezkedni; ők azok, akikkel a tagfelvételen legalább egyszer minden FISE-s találkozik.
De kik ők, azon kívül, hogy egy-egy szakcsoport ügyeit intézik?

Név: Börcsök Anna
Szak: ötvös

Csillagjegy: Bak

Gyerekként ez akartál lenni: Építész. De rájöttem, az ötvösség nagyobb buli, több benne az önállóság.

Kedvenc hónap/napszak: Augusztus, amikor már a napsugarak nem annyira erősek, és reggel a nap indulni kezd. Ráérősen lehet nekikezdeni a munkának, az ötleteknek, mert még minden nap hosszú.

Ha szín lennél (nem feltétlenül a kedvenc szín, hanem amelyik szín szerinted TE vagy): Türkiz, mint a tenger.

Kikapcsolódás / feltöltődés: Evezés a csepeli Kis-Dunán.

Utoljára olvasott könyv: Vámos Miklós: Apák könyve

Legutóbbi emlékezetes kiállítás, szakmai vagy kulturális esemény: Fábián Veronika All in kiállítása a szentendrei Erdész Galériában. A megnyitón Grecsó Krisztián író szavai meghatottak, jó volt Vera rendkívüli munkáit együtt látni, bogarászni.

Három számodra nélkülözhetetlen tárgy: Ékszereim...a legfontosabbak. Mindig másik a kedvenc. A saját kollekciómból rendszeresen válogatok, ezen kívül imádok más alkotókkal cserélni. Legfrissebb kincsem egy Horányi Kinga KIKI ékszerkollekció.

Kedvenc tervező/művész: Ted Noten ékszertervező, Gergye Krisztián koreográfus akivel a FISE kapcsán sikerült beszélgetnem is a szombathelyi nagy kiállításunkon. Felejthetetlen élmény volt.

Vágyott feladat/felkérés: Saját ékszertervező céget szeretnék létrehozni, ami olyan piacképes tárgykollekciókra épül, amelyek mondanivalójukkal sokkal többet adnak a tömegtermékeknél. Szeretnék egyetemi tanár lenni. Rengeteg kiaknázatlan lehetőség van a kortárs ékszerben, aminek felkutatására sajnos egyedül képtelen vagyok.

Egy mondat, ami legjobban jellemez: „Ahhoz, hogy eljuss oda, ahova menni akarsz, a szorongás tüzes mezején kell átkelned.” (Judith Sills)

Annáról itt találhattok további ismeretet: annaborcsok.hu, instagram: anna_borcsok