munkaPAD 2.

MunkaPAD rovatunk aktuális válaszadója: PÓLYA ZSOMBOR, intermédia művész

Ebben a sorozatban bemutatjuk hol és hogyan dolgoznak tagjaink, elmesélik és megmutatják hol lesz az ötletből terv, a tervből tárgy, termék, alkotás, és ehhez a folyamathoz mi minden egyéb társul még.

Mutasd az asztalod, én megmondom! - Zsombor esetében azért elakadt a szavunk, mert munkapadként ő a saját fejét használja legtöbbet, ezt mutatja a két csatolt fotója is. Szerencsére neki nem akadt el a szava. Íme a válaszai!

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
A bioritmusom mostanában nagyon változó, de általában este, éjszaka vagyok aktív.

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad?
Mikor mi. Legtöbbet a számítógépet használom, de ötleteimet és gyors terveimet legtöbbször papírra vetem tollal. Van egy 6 éve tartó munkám, ahol minden nap bevonalkázok egy 5x5 cm-es négyzetet ceruzával. 5 mm-es vonalakat húzok úgy, hogy ne legyen átfedés sem hézag, tehát minden nap fogok ceruzát is a munkámhoz (és még valószínű sokáig fogok, mert ezt a gyakorlatot az egyik volt tanárom adta, aki azt mondta, hogy 3 hónap alatt el lehet érni, hogy teljes szürke, egyöntetű négyzetet kapjak, de a mai napig nem sikerült). Nincs különben kedvenc technikám, az ötlet, határozza meg a médiumot.

Mi inspirál leginkább?
Minden. Attól kezdve, hogy elindulok és megyek valahova a városban és különböző impulzusok érnek, vagy ha látok valamit a tv-ben vagy bóklászok a neten és befogadom a befogadhatatlan mennyiségű adatot.
Természetesen inspirálnak a kiállítások, pályázati témák, kortársak és ismerősök munkái.
Az egyik ötletem például kávéfőzés közben jött, de volt olyan, ami házibuliban, tehát tényleg minden.
Számomra meghatározóan fontos a beszélgetés, konzultálás. Sokszor előre tud lendíteni vagy egy új ötletet inspirálni.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Ha munkáról van szó, akkor kávé és cola.

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Ahogy írtam feljebb, leginkább a beszélgetések tudnak továbblendíteni, ha elakadtam. Illetve ami szerintem fontos, hogy csinálni kell mindig valamit és ötletelni. Mivel nincs olyan, hogy rossz ötlet, mert két kevésbé jó ötletből lehet egy jó, vagy egy rossznak hitt ötlet egy kis változtatással lehet nagyon “jó”.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Ha festek, akkor hallgatok zenét, de ez mindig hangulatfüggő. Ha a számítógépen dolgozom, akkor a tv van bekapcsolva, háttérzajnak.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Nehéz kérdés, mert szerintem elég egy papír és egy ceruza akármihez, mivel ha tervben már létezik egy munka, azt ugyanolyan műnek tekintem, mint a véglegeset. De ha muszáj mondanom valamit, akkor szeretnék egy saját műtermet, ami nem a szobám és kicsit nagyobb is (most 10 nm-en dolgozom), igaz ez nem tárgy, nem fér el az asztalomon. Ha asztal méretűt kell mondanom, akkor egy középformátumú és/vagy síkfilmes fényképezőgépre vágyom már régóta, akár stúdió felszereléssel.

Zsombor munkáiról továbbiakat itt tudhattok meg:
zsomborpolya.com
www.facebook.com/zsomborpolya

Pólya Zsombor 1.
Pólya Zsombor 2.