munkaPAD 8. - Zámori Zsófi textiltervező asztalánál

Zámori Zsófi asztalánál

Mutasd az asztalod, én megmondom!
munkaPAD rovatunkban bemutatjuk hol és hogyan dolgoznak tagjaink, elmesélik és megmutatják hol lesz az ötletből terv, a tervből tárgy, termék, alkotás, és ehhez a folyamathoz mi minden egyéb társul még.

Válaszadó: Zámori Zsófia – textiltervező

Mikor tudsz a legjobban dolgozni? Melyik napszak a legtermékenyebb számodra?
Alapvetően szeretek korán kelni, nem vagyok bagoly típus, ezért a délelőttök a legaktívabb időszakok. Ha nagyon nem jön az ihlet, akkor kínomban mindenféle nagyon fontos dologgal kezdek foglalkozni pl: mosok, rendet rakok, összerendezem a család 100 pár zokniját... Ha nagy a rend a lakásban, az nem csak a rendszeretetemet mutatja sajnos.

Melyik a tervezés-kivitelezés során legtöbbet használt tárgyad?
Papír, ceruza, festék, szita, szövőszék, fonal, barkács szerszámok, építkezési anyagok (az Obi-ból bármi).... Mivel a textilesek mindent textilnek tekintenek, ezért szinte bármi előfordulhat nálam. Szeretek kísérletezni alternatív anyagokkal. Most 50 méter láncot kényszerítek térdre éppen.

Mi inspirál leginkább?
Sablonok: a természetben előforduló rendszerek, a szerkezetek, a hagyományos technikák - ebből rengeteg van, tervezőtársak munkája. Legfontosabb egyébként maga az anyag, amivel épp dolgozom: mit lehet vele csinálni, meddig lehet elmenni, mit bír el, mit enged? Ha megvan az alapgondolat és megtaláltam hozzá az megfelelő anyagot, onnantól kitágul a lehetőségek spektruma.

Melyik serkentőszer csúszik jobban munka mellé: kávé vagy tea? Esetleg rum?
Nem is tudom. Olyan ez mint a zoknipárosítás. Ha megy a munka, nem kell semmi. Ha nem megy, jöhet bármi.

Hogyan és mi által tudsz továbblendülni, ha elakadtál egy folyamat során?
Megbeszélem valakivel, akinek bízom a fantáziájában. Nem csak szakmabeli jöhet szóba, például a közgazdász férjem, akinek nincs sok türelme a művészethez, nagyon pontos kritikákat tud megfogalmazni.

Hallgatsz-e zenét, esetleg rádiót munka közben? Ha igen, mit? Ha nem, akkor?
Ritkán hallgatok valamit, nem tudok koncentrálni a gondolataimra zene mellett. Akkor hallgatok hangoskönyvet, komolyzenét, Kispált, ZAZt, afrikai törzsi zenét, funkyt, ha már minden ki van találva és csak a kivitelezés van hátra.

Mi hiányzik leginkább az asztalodról, hogy jobban menjen a munka? Minek örülnél igazán?
Egy még nagyobb asztal, vagy kettő, tele kisgépekkel.

Zsófiról és munkáiról többet itt találhattok: www.behance.net/zszamori

Zámori Zsófi munkaPAD